Att slipa ett golv kan ta bort ytliga skador och avslöja ett så gott som nytt golv under det gamla golvet med hjälp av golvslipning parkett. Vanligtvis innehar ett golv en slipyta som kan slipas ner. Exempelvis har parkettgolv och andra sorters trägolv slipytor som kan slipas ner ett par gånger under deras livstid. Istället för att byta ut ett slitet parkettgolv som kräver mer jobb och mer utgifter kan du alltså slipa ett golv istället. När en slipning är genomförd så har du sannolikt ett nytt golv för en mindre kostnad än om du exempelvis skulle byta hela golvet. Dessutom har du möjlighet att ändra dess utseende om det är av intresse. Detta genom att använda dig av olika typer av ytbehandlingar som kan ge golvet ett annat utseende.

Slipa trägolvSlipa golv - golvslipningsmaskin

Nya trägolv slipas vanligtvis för att de ska bli helt plana innan de transporteras till olika återförsäljare där de säljs till kunder. Gamla och redan installerade golv slipas snarare för att ta bort en smutsig yta och jämna ut slitna ytor. Att slipa golv är dock inte alltid en nödvändighet. Du kan alltid lämna ditt trägolv som det är för att skapa en naturlig och åldrad look. Vissa ser trägolv som ett utsökt vin och hävdar att det blir bättre med åldern, så valet är verkligen upp till dig. Är du dock ute efter att få tillbaka den där nya “looken” som trägolvet en gång hade så är nog valet att slipa om golvet att föredra.

Anlita en golvslipare

Om du är ute efter ett snyggt och rent utseende, rekommenderas det att slipa trägolv och sedan använda den ytbehandling du själv anser vara mest lämpad för golvet. Att anlita en professionell golvslipare rekommenderas om du inte själv är kunnig nog inom området för att ta dig an uppgiften själv. En professionell golvslipare kan även ge dig råd om vad som är bäst för ditt specifika golv och kan utesluta sådant som skulle förvärra golvet, exempelvis genom fel vald ytbehandling eller liknande. Som sagt, golvslipning ska utföras av proffs och det finns flertalet företag att vända dig till om du är i behov av det. En anledning till att slipa golv kan vara mängden slitage och den genomsnittliga fottrafik som golvet sett dagligen, vilket åldrat golvet med tiden. Genom att slipa om golvet får du ett nytt och fräscht golv, sannolikt för en billigare peng än om du skulle byta ut hela golvet.

Slipa golv – kostnad

Kom också ihåg att kostnaden för slipning av trägolv varierar beroende på vilket företag du anlitar. Om detta jämförs med att byta ut golvet helt kontra att slipa golvet så är det mest sannolikt att en golvslipning är det billigare alternativet av dem två. Att jämföra olika golvslipningsföretag och göra egen research innan du anlitar ett är att föredra.

Categories: Golvtjänster