Har du, som väldigt många svenskar, en dröm om att ge ut en egen bok? Det är enklare än du kanske tror från början. Det finns nämligen tryckeri som är inriktade enbart på böcker i mindre upplagor. På detta sätt kan priset per bok bli betydligt lägre än dom du anlitat ett klassiskt tryckeri. Dessutom är du inte i händerna på något förlag.
Alla har rätten att ge ut en egen bok. Dessutom kan alla göra det utan att behöva ha ett förlag i ryggen eller ett stort tryckeri som kan producera böckerna. Ett par aktörer har nämligen skapat den unika tjänsten där man själv kan trycka böcker i mindre upplagor. De kan till och med hjälpa till med försäljningen.

Här visas ett exempel från Författarpaketet från ett av dessa företag
Du har skrivit en berättelse du vill dela med dig av. För att hålla nere priset något väljer du en upplaga på 300 exemplar som då kommer att tryckas av detta tryckeri till ett pris av 39 kr st. Det går att få priset ner till 19 kr per styck men då krävs betydligt större upplaga.

Du kan sedan sälja böckerna själv samt sälja dem via de försäljningskanaler som tryckeriet samarbetar med. I ett exempel på dess hemsida räknar de med att hälften av böckerna säljs av författaren själv för 199 kr styck. Detta medan resterande säljs via säljkanalerna.
som då exempelvis är CDON och Bokus. Genom att det är stora och kända säljkanaler hos kan man själv marknadsföra och sälja sin bok utan att själv behöva ha lager och hantera kunderna. Däremot tjänar man alltid mest på att sälja böckerna på egen hand. Här kan man räkna med förtjänst på ca 100kr st. Det är alltså mer lönsamt att sälja själv än att använda sig av återförsäljare.

En fördel är att fakturan från dessa tryckerier ofta har 90 dagars betalningstid vilket förhoppningsvis innebär att fånga böcker sålts innan fakturan ska vara betald.

Det som sker är alltså att ett tryckeri trycker upp böckerna. De registrerar boken i rad register och gör den tillgänglig hos en rad olika E-butiker så som CDON, Adlibris m.m. Dessutom hjälper de till att ge boken ett ISBN-nummer, har hand om pliktexemplar och ger ett visst antal timmars formgivningshjälp helt gratis.
På detta sätt får alla möjligheten att skriva, trycka och sälja sin egen bok. Drömmen kan bli sann – det gäller bara att sätta ner penna och börja.