Hög luftfuktighet är ett av de mest störande problemen för en husägare att behöva bekämpa. Det är viktigt att man konstant ser till att luftfuktigheten är  lagom, varken för hög eller för låg. Är luftfuktigheten för hög i huset bör du vara redo för massvis med mögel och bakterier. Är luftfuktigheten för låg känns luften torr när man andas in den vilket är en irriterande svårighet att försöka hantera. De flesta husägarna vet faktiskt inte vilken nivå luftfuktigheten ska vara i ett hus; Den bästa luftfuktigheten är runt 30-50%. Läs vidare ifall du är intresserad av att få reda på hur du kan höja eller sänka luftfuktigheten till en mer tålbar nivå! 

 

Avfuktare 

Den absolut bästa metoden för att sänka luftfuktigheten är genom att använda en avfuktare. För att förstå hur en avfuktare fungerar måste man veta att fukt kommer från vattnet i luften; Mängden vatten som luften kan bestå av beror på temperaturen: ju varmare luften är desto mer vatten kan den bestå av. Den uppenbara lösningen då för att sänka fukten i ett hus är att  kyla ner luften. En avfuktare fungerar likadant som ett kylskåp. Avfuktaren tar in den varma luften, kyler ner den och får vattnet, alltså fukten från luften att stanna kvar i apparaten. 

 

En nackdel med bruket av en avfuktare är att den höjer värmen i huset vilket kan vara störande på sommaren. Om du fortfarande är intresserad av att köpa en avfuktare bör du också se till att köpa en fläkt för att bekämpa värmen. 

 

Luftkonditionering 

Luftkonditionering, också mer känd som AC är ett utmärkt sätt att sänka luftfuktigheten till en mer behaglig nivå om du inte vill behöva stå ut med  värmen från en avfuktare. Luftkonditioneringen tar in den fuktiga luften och ersätter den med kall, skön luft. 

 

Du som vill höja luftfuktigheten 

Om det inte är för hög luftfuktigheten du bekämpar utan för en som är för låg  kan du pröva nedanstående metoder: 

 

Vattenskålar 

En gammaldags metod som används än idag är att fylla massor med skålar med vatten och sätta de bredvid en värmeventilator. Vattnet från skålarna avdunstar med tiden och leder till en högre luftfuktighet. 

 

Luftfuktare 

En luftfuktare är så klart motsatsen till en avfuktare. Ett suveränt val för dig som är trött på att andas in torr luft! En luftfuktare värmer vatten för att producera ånga som hjälper att höja fuktigheten i luften. De lite äldre modellerna fungerar lite annorlunda fast det är samma princip som de fungerar efter 

Air conditioning - Avfuktare för att bekämpa mögel

Hygrometer – ett måste! 

Ifall du vill hålla koll på fuktigheten i huset så är en hygrometer ett absolut måste! En hygrometer visar fuktighetsnivån så att du inte längre behöver gissa på om rummet behöver mer eller mindre fukt. Hygrometrar kostar inte särskilt mycket så det finns absolut ingen anledning till att inte köpa en!